szepseg_logo.jpg

Otthoni mozgás és egészség tippek és tanácsok

Mozgás és egészség otthon

A szép külső elengedhetetlen feltétele a megfelelő testmozgás és a helyes táplálkozás. A sport és a mozgásmánia hívei állítják, hogy az egészséges életmód nem csak tested fittségéhez, de még lelki egyensúlyod megőrzéséhez is hozzájárul. Ezért javasoljuk olvasd el cikkeinket és mozogj rendszeresen! Szakértői tanácsokkal, otthoni edzéstervekkel és étrendekkel várunk! 

Kerek formák és szép alak kell? Labdázz!

Fitball, gimnasztikai labda, fitnesz labda számos neve van ennek a nagyszerű sportszernek. Előnye hogy otthonra könnyen beszerezhető, olcsó és a tárolása sem bonyolult.

Szép alak labdával

Sokoldalúan felhasználható a labda, ugyanis a jógától kezdve a gerinctornán át az erősítésig mindenre jó. Gyógytornászok sokszor használják rehabilitációra illetve kialakult mozgásszervi panaszokkal élő emberek tornáztatására is.

Érdekessége a fitballnak, hogy a gyakorlatok könnyítéséhez illetve nehezítéséhez is alkalmas. Nehogy azt higgyük, hogy régóta sportolóknak nem jelenthet kihívást. Mivel egy instabil eszköz, ezért nagyon sok izom dolgozik egyszerre és még az egyensúlyérzékünk is fejlődik. 

Mindenki kiválaszthatja magának a megfelelőt, hiszen különböző színekben és méretekben kaphatóak. Testmagassághoz megvan a megfelelő labdaátmérő.

Fontos a jó méret kiválasztása, mert így tudjuk helyesen kivitelezni a gyakorlatokat.

Méret    Magasság

45cm      kevesebb mint 140 cm
55cm      140-155 cm
65 cm      155-172cm
75 cm      172-185cm

Ezen kívül nem csak tornára, hanem ülőalkalmatosságnak is kiváló. Sokkal jobban tudjuk tartani a hátunkat, mivel a gömbölyű formájának köszönhetően folyamatos izommunkára van kényszerítve a test. Így nem a gerincoszlopra megy a terhelés nagy része az izmok munkájának köszönhetően. Az egyensúlyozás által a porckorongok is át vannak masszírozva és egyenletesen oszlik el a súly a csigolyákon. Derékfájósoknak különösen ajánlott.

Elengedhetetlen a labdán való helyes ülés betartása. Üljünk a labda közepére, talpaink a talajon vannak, lábszár merőleges a talajra, térdek 90°-ban behajlítva, lapockákat enyhén hátra húzzuk, vállakat leengedjük és állat picit felfelé tartjuk.

Mint már említettem, kezdők és sportolók egyaránt tudnak edzeni ezzel az eszközzel. Lássuk milyen gyakorlatok vannak testrészenként. Minden részhez szintekre bontva írok gyakorlatot.

KarokFitball gyakorlatok

Kezdő: állásban fogjuk a labdát a két kezünkkel és karhajlításokat végzünk
majd fekvő helyzetben karnyújtásokat végzünk labdával a kézben
Haladó: labdát a földre helyezzünk lábunk 90°-ban behajlítva , háttal vagyunk a labdának és kezünket rátesszük behajlítva és nyújtjuk

Mellkas

Kezdő: lapockánkat ráhelyezzük a labdára, térd hajlítva kis súlyt veszünk a kezünkbe (ásványvizes palack) karokat felnyújtjuk és oldalra kitárjuk
Haladó: tenyerünket a talajra helyezzük lábszárunk fönnt van a labdán és fekvőtámaszt végzünk

Hát

Kezdő: hason fekszünk a labdán lábfejjel támaszkodunk térdek hajlítva és emeljük a törzsünket tarkóra tett kézzel
Haladó: hasunk alsó része van a labdán, lábunk nyújtva van és törzsemelést végzünk nyújtott karral

Has

Kezdő: derekunk van a labdán térdek hajlítva tarkón a kéz és hasprést csinálunk
Haladó: térdelő helyzetben vagyunk alkar a labdán és előregördítjük a labdát
úgy hogy a karunk összekulcsolva rajtamarad, majd visszamegyünk hasizom megfeszítésével a kiinduló helyzetben
másik verzió ha úgy kezdünk mint a fekvőtámasznál csak ennél a gyakorlatnál a térdünket a hasunk alá gördítjük a labda segítségével

Fenék

Kezdő: hasunk a labdán karokkal a talajon támaszkodva lábunk behajlítva 90°-ban térdek nyitva talp belső élek összeérnek és fenekünket megfeszítve toljuk föl a lábakat
Haladó: hanyatt fekszünk sarkak a labdán és fenék emeléseket végzünk közben farizmokat megfeszítjük

Láb

Kezdő: oldalt fekszünk a labdán alul lévő  lábunkon térdelünk a másik lábat nyújtva emeljük nagyot és piciket
Haladó: ugyan az a feladat csak az alul lévő láb is nyújtva van

Ezeket érdemes 4 sorozatban 20 ismétléssel végrehajtani. Ne felejtsd el a bemelegítést nagyon fontos hogy átmozgasd az ízületeket. Jó edzést aki kedvet kapott e nagyszerű eszköz kipróbálására.

 

Otthoni bőrápolás tippek és tanácsok


Bőrápolás


testkezelések, krémek, masszázsok

Otthoni körömápolás tippek és tanácsok


Körömápolás


francia manikűr, köröm festés

Otthoni divat és öltözködési tippek és tanácsok


Divat


öltözködési tanácsok, divat tippek

Mozgásmánia és egészség

Otthoni edzés, Egészséges életmód, Otthoni fitnesz

Mi jut eszetekbe arról, hogy valaki fitt? Tornaterem, órákig tartó izzadás, vagyonok a fitnesz bérletre és még sorolhatnánk. Ezek nem éppen a legvonzóbb gondolatok számunkra, főleg, ha anyagi és időbeli korlátaink akadályoznak, valamint a kellő mennyiségű elszántság is hiányzik. Tehát ezeket most felejtsük is el és térjünk át az otthon is megvalósítható testedzésre. Oldalunkon változatos edzés tippeket olvashatsz, melyekkel a fogyás könnyebb a testformálás pedig még hatékonyabb lesz! Sportedző munkatársunk bemutatja, hogyan használd a különféle sporteszközöket. Fitball, gimnasztikai labda, fitnesz labda - számos neve van ennek a nagyszerű sportszernek. Előnye hogy otthonra könnyen beszerezhető, olcsó és a tárolása sem bonyolult. Sokoldalúan felhasználható, ugyanis a jógától kezdve a gerinctornán át az erősítésig mindenre jó. Megmutatjuk, hogyan készíts fillérekből lábsúlyt házilag, amit utána használhatsz futáshoz, popsi és láb formálásához. Legyen szó diétáról vagy csak egészségesebb táplálkozásról, étrend táblázataink nagyon hasznosak lehetnek, hogy hozzájárulj testi egyensúlyodhoz és fitt életedhez!

Címkék: otthoni edzés, egészséges életmód, mozgásmánia, otthoni fitnesz, étrend táblázat, otthoni étrend, otthoni edzésterv, páros edzés, gyakorlatok otthonra, fogyás otthon