szepseg_otthon.jpg

Csokoládé készítési és felhasználási tippek és tanácsok

Csoki a szépségápolásban

Ez az oldal a mindannyiunk által kedvelt csoki fogyasztásával kapcsolatos tévhiteket hivatott eloszlatni. Olvashatsz arról is, hogy milyen sok jótékony hatása van a csokoládénak, illetve, hogy ezek milyen szerepet játszanak a szépségünk megőrzésében. 

Bonbon készítés házilag

A bonbon készítés egy külön mesterség, hiszen mindig lehet újat alkotni, az ember sosem tud kifogyni az ötletekből. Én személy szerint nagyon szeretek kísérletezni, játszani az ízekkel. Az első bonbon amit készítettem és nagyon nagy sikere volt, az az étcsoki burkos, tej, étcsoki, méz és tejszín keveréke krémmel. De ezt nagyon egyszerűen még jobban fel lehet dobi, ha valami intenzívebb ízű mézet teszek bele, mint pl.: a gesztenyeméz, vagy fűszert.

Így készítsd el házilag: (ehhez forma szükséges, a jobb formák 2500 Ft körül vannak, de megéri)
bonbon készítése házilag
A temperált csokoládé: A csokit felolvasztod vízgőz felett, de vigyázz ne égjen le, keverni kell közben kicsit. Ha felolvadt vissza kell hűteni 28-29 fokosra, a formába színig tölteni, jól megrázogatni, hogy ne legyen levegős, és a felesleget kicsurgatni belőle.  Félre tesszük amíg meg nem dermed. A krémhez tejszínt pici mézzel felforrósítok, majd  tűztől levéve tej és étcsokit, fele-fele arányban beleteszek. Csomómentesre elkeverem és a formába töltöm, nem teljesen színig, hiszen temperált csokoládéval zárom az alját.

Azonban ha nincs formád, egy másik tipp:

Meggyes bonbon, ahogy a boltban is kapható: Elsőre lehet bonyolultan hangzik, de nem az, nem kell megijedni. Először is kell hozzá alkoholba áztatott meggy. Második lépésben csinálunk egy fondant:  cukrot, kevés vízzel fel kell forralni, majd invertáljuk, azaz ecetet adunk hozzá. Ezzel addig főzzük míg 115 fokos nem lesz. Ez úgy tudjuk megállapítani, hogy a fakanállal egy nagyon picit kiveszünk belőle a mutató és hüvelyk ujjunk közé, majd az ujjainkat elkezdjük mozgatni, ha a szirupból a két ujjunk segítségével 1-2 cm-es szálat tudunk húzi akkor kész. Kiöntjük egy egyenes felületre, ami nem fa, és hagyjuk hűlni. Akkor jó, ha a kezünket felé teszünk, akkor már csak éppen langyos.

Már csak egy feladatunk maradt táblázni kell. Ez annyit takar, hogy pl. habkártyával elkezdjük mozgatni, addig amíg teljesen meg nem hűl és ki nem fehéredik. És már kész is. Ebbe fogjuk mártani a konyakos meggyünket. (ha túl sűrű vissza tesszük a tűzre és nagyon picit megmelegítjük egy pici tojásfehérjével). Dermesztjük, majd temperált csokoládéba mártjuk, és spirális alakban díszítjük a tetejét.