szepseg_logo.jpg

Otthoni bőrápolás tippek és tanácsok

Bőrápolás otthon

A testápolás mára már mindennapos szükségletté vált, ám szerencsére a bőrápolás házilag is megtehető. A pattanások és a zsíros bőr a nőknek és a férfiaknak is egyaránt problémát jelent, ezért fontos, hogy rendszeresen ápold a tested és a bőröd! 

Az ultrahang jótékony hatásai

Eddig csak említettem az ultrahangos kezelést testen, de most eljött az ideje, hogy eláruljam, hogy az arcon miként hat!Az ultrahang jótékony hatásai

Egy kicsit beszéljünk az ultrahang működéséről: Magában a készülékben egy kvarc kristály van, ami a kezelőfejben található meg! Ez rezegni kezd, egy meghatározott frekvencián mikor azt bekapcsoljuk és beállítjuk.  A rezgést a kezelendő terület fölé helyezett kezelőfej és a bőr között egy ún. csatolóközeg biztosítja. Ilyenkor mi Kozmetikusok használunk valamilyen hatóanyagú gélt, maszkot, szérumot, emulziót! Ezek közül a hatásai lehetnek öregedés gátló, arc kisimítók, hidratáló, pattanásos bőrre való gélek. Ezek a rezgések több milliméter mélyen jutnak be a bőrbe, ahová a gélt is juttatja, majd ott a jótékony hatását jobban ki tudja fejteni! Elősegíti a hatóanyagok felszívódását, amit azzal ér el, hogy – mechanikai hatása révén – mintegy szétrázza, meglazítja a bőr felületén található szaruréteget (pontosabban a barriert).  

Ultrahang gépAz ultrahang hőhatása következtében az erek kitágulnak, a mechanikai és kémiai hatások pedig fokozzák a sejtmembrán áteresztő képességét. Az ultrahangos hullámok mélyebb rétegekben észlelhető hatása a zsírlebontás és a nyirokkeringés fokozódása. Az ultrahang serkentőleg hat a kollagén anyagcserére és a fibroblasztok működésére, a salakanyagok kiürülésére, a diffúziós folyamatokra is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megfelelő méretű kezelőfej és teljesítmény esetén mérhető körfogatcsökkenéssel járó, hatékony fogyasztó kezeléseket végezhetünk e hanghullámok segítségével. Az ultrahangnak 4 hatása van, ezen belül lássuk miket jelent is.

Mechanikus hatás:

- A húzó- és nyomó/ toló hatás következtében, azaz a masszázs során a sejtalkotók mozgásba jönnek.
- Kis intenzitást alkalmazva, a belső szövetmasszázs fokozza a sejtanyagcserét, a sejtregenerációt és a vérbőséget.

Termikus hatás:

- A váltakozva összenyomódó, majd széthúzódó sejtrészecskék termikus hatást hoznak létre. Ez, a mozgásból adódó energia megváltoztatja a test hőenergiáját.
- A nagyobb értékű ultrahang teljesítmény- és kezelési időtartam választása esetén a felmelegedés arányosan fokozódik. A hőhatás az izmokban, az inakban, az idegekben, a csontokban, valamint a szövetek különböző rétegeiben jön létre (érzékelhető).
 
Kémiai hatás:

- A membránok és a hibátlan (sértetlen) bőr következményeként javul az elektrolitos testoldatok diffúz képessége.

Biológiai hatás:

- Anyagcsere fokozás
- Bőrregenerálás
- A szövetek pH értéke eltolódik a lúgos kémhatás irányába.
- Vérbőség, erősödő- fokozódó vérkeringés,
- A szövetekben fokozódik a felszívódás,
- Gyorsul a nyirokáramlás,
- Lazul az izomzat,
- Fokozódik a perifériás idegek ingerületvezető-képessége. 

Ultrahang biológiai hatása

 

 

 

 

 

 

Mint szinte mindennek, ennek is vannak olyan okai, mely esetekben nem lehet alkalmazni!

ELLENJAVALLATOK:

- Betegségek esetén, mint pl. lázállapot, akut gyulladás, amikor a meleg/ hőhatás alkalmazása tilos.
- Azon betegek esetén, melyeknél a mechanikai befolyás/ ráhatás –pl. trombózisos, visszeres- tilos.
- Akinél szemgolyó, az agy, a gerincvelő besugárzása tilos.
- Akinek beültetett pészmékere van.
- Vérkeringési problémák-, a szívvérkeringési teljesítőképesség nem megfelelő működése-, a szívkoszorúerek megbetegedései- és szívritmuszavar esetén.
- Tumor (rosszindulatú daganat) esetén.
- Tuberkulózis és gyomorfekély esetén.
- Állkapocs implantátum esetén az orvos véleményét ki kell kérni.
- Akut ízületi reuma esetén.
- Sugárterápia után.
- Megváltozott bőrkép esetén (fertőzéses betegségek, gyulladások, plasztika, bőrfeszesítés)
- A tobozmirigy hézag (rés) területén, Epifízis (a tobozmirigy és a nyakcsigolyák közötti rés) nem magasabban, mint ahol a harmadik nyakcsigolya helyezkedik el.

Egy kezelés kb. 5-8 percig terjedhet ki arcon! Egy ponton nem szabad sokáig hagyni a kezelő fejet, mert maga a szövet sérülhet! Nem szabad, hogy túl meleg legyen a kezelő fej, hisz az is roncsolja a szöveteket! Minden kezelés előtt én ellenőrizni szoktam, hogy működik-e. Ezt úgy tudom megállapítani, hogy bekapcsolom a gépet, a megfelelő frekvenciás és időre állítom, majd egy kis vizet csöpögtetek a kezelő fejre, és ha az szinte elpárolog, elrezeg akkor jó, ezt nevezzük szökőkút effektusnak! Ajánlom mindenkinek ezt a fajta kezelést, hisz jót tesz a bőrnek és közben relaxálhatunk!

Következő részben arról olvashattok, hogy otthon, hogy ápold a bőröd és milyen házi pakolásokat, radírt készíthetsz!

 

Otthoni szőrtelenítés tippek és tanácsok


Szőrtelenítés


epilálás, pedikűr, gyantázás

Otthoni divat és öltözködési tippek és tanácsok


Divat


öltözködési tanácsok, divat tippek

Otthoni mozgás és egészség tippek és tanácsok


Mozgás és egészség


edzéstervek, étrendek, gyakorlatok

Bőrápolás házilag

Arcápolás házilag, Testápolás tippek, Lábápolás

Sokan állítják, hogy már mindent tudnak a bőrápolásról! A jól bevált testtekercselésről már biztosan sokat hallottatok, de esetleg érdekelne az is, hogy miért is jó és még is miként hat! Most belemerülünk ezzel együtt az ultrahangos zsírbontásba is, hisz mindkettővel szebb alakot kaphatunk! Miért is kell nekünk, nőknek ezt a módszert is bevetni a szép, feszes testért? Cikkeink között megtalálod a válasz erre is! Ezek mellett számos otthoni tippet adunk bőrünk különböző részeinek gondozásához. Az aloe vera jótékony hatása például már régóta ismert, ám használata csak az utóbbi néhány évben vált különösen elterjedtté. A legelső pozitív gondolat, amely mindenkinek eszébe jut róla, az valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatása. Nemcsak pattanásokra, hegekre, sebekre, bőrkipirosodásra, de szőrtüsző-gyulladásra is javasoltak az aloévera tartalmú készítmények. Ezek mellett fontos lábunk egészsége is: a bőrkeményedés, a visszér, és a száraz hámréteg leküzdése. Cikkeinkben további hasznos testápolási módszereket olvashattok, melyeket nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlunk!

Címkék: bőrápolás, testápolás, arcápolás otthon, lábápolás, ultrahang, test tekercselés, aloe vera, cellulit, narancsbőr, bőrkeményedés, visszér, bőrbetegségek, hegek, sebek kezelése