szepseg_logo.jpg

Csokoládé készítési és felhasználási tippek és tanácsok

Csoki a szépségápolásban

Ez az oldal a mindannyiunk által kedvelt csoki fogyasztásával kapcsolatos tévhiteket hivatott eloszlatni. Olvashatsz arról is, hogy milyen sok jótékony hatása van a csokoládénak, illetve, hogy ezek milyen szerepet játszanak a szépségünk megőrzésében. 

Csokoládé – A boldogsághormon?

Ét-, tej-, vagy fehér csokoládé? Melyiket is válasszam? Néha eléggé nagy kérdés. Hiszen ha bemegyünk a boltban olyan sok a választék. Azonban hogy döntsek? Hogy melyiket szeretem a legjobban? Melyiknek jobb az ára? Vagy esetleg valami más alapján? Nézzük végig néhány szempontot, néhány történetet, receptet.Csokoládé – A boldogsághormon?

A csokoládé kakaóbabból készítik, találkozhatunk vele bonbonként, italként vagy táblás formában is. Fűszerekkel ízesíthetik, mint pl. chili, fahéj, ánizs, vagy akár már ibolya ízűvel is találkozhatunk. Érdekes, de azt kell, hogy mondjam finom!

A csoki függőséget is okozhat, ellenben bizonyos mértékben egészséges is. Hogy miért? A csokoládéban használt olajos magvak vitaminokat tartalmaznak, ezek pedig immunrendszer erősítőek. Az is bizonyított már ma, hogy az étcsokoládé (de minőségi) bizonyos mennyiségben vérnyomás csökkentő hatással bír. Hangulatjavító – boldogsághormonként szoktuk emlegetni.

Egy kis érdekesség: A minőségi csokoládé összetétele: 56-70 % kakaótartalom, amiből 31% kakaóvaj, 29-43 % őrölt cukor, 1% lecitin és tiszta vanília kivonat. A tömegfogyasztásra szánt csokoládé összetétele: 11% kakaótartalom, 3% növényi zsiradék, 20% tejtartalom, 65% cukor, 1 % lecitin és szintetikus vanilin.

Forrócsoki otthonA csokoládéval nap mint nap találkozunk, hiszen iszunk egy forrócsokit, eszünk egy szem bonbont, esetleg táblás csokoládét, kekszet, és ha elmegyünk a boltban sokunkat csábít, hiszen olyan különféle nagyszerű csomagolásokat láthatunk, melyeket úgy érezzük, hogy rögtön meg kell vennünk. Sokan nem is gondolnánk, hogy otthon milyen egyszerűen csinálhatunk belőle valami finomságot.

Most itt a tél, a legaktuálisabb a forró csokoládé.

Ahogyan én csinálom: a tejet felforralom egész, kizárólag friss fahéjjal, kevés vaníliával, szerecsendiót, narancshéjat, vagy bármilyen számunkra kedvező fűszert is rakhatunk bele (pl. chili). Ha ez felforr leszűröm. Majd újra forralok rajta és minőségi kakaóport tejjel csomómentesre elkeverve hozzáadok (ez a massza nem legyen sűrű, különben csomós lesz). Ha ez is megvolt, minőségi étcsokoládéval sűrítem be, ezeket egyszerűen beledarabolom a forrásban lévő tejbe (ekkor akár már le is zárhatjuk a tej alatt a gázt), folyamatosan kevergetjük, amíg a csokoládé el nem olvad teljesen. Előmelegített pohárba tesszük, tejszínhabbal, fűszerrel, kevés fagyival díszíthetjük. Keksszel vagy bonbonnal is kínálhatjuk.